petak, 8. svibnja 2015.

Grčić se veseli jer je država naplatila više poreza + KOMENTAR

Citirani tekst iz online portala "Poslovni dnevnik", dana 08.05.2015

"Najveći doprinos tome, kazao je Grčić, dalo je povećanje prihoda od PDV-a te od poreza na dobit, stoga vjeruje da će gospodarski rast biti dovoljan da Hrvatska sustigne razinu na kojoj je bila.
"Prihodi od PDV-a nastavili su rasti i u travnju i sada imamo efekt od 1,5 milijarde kuna većeg prihoda od PDV-a nego u istom razdoblju prošle godine", kazao je Grčić, ističući da to pokazuje da se ekonomska aktivnost u Hrvatskoj definitivino povećava.
Dodao je da je samo u travnju ostvareno pola milijarde PDV-a više nego lani. "Sada je sasvim jasno da je do toga došlo i zbog rasta osobne potrošnje već osam mjeseci zaredom", rekao je Grčić.
Upitan što je utjecalo na rast PDV-a, Grčić je kazao da se manji dio odnosi na zaostala plaćanja iz prethodne godine, ali da se, kada se to makne, vidi da je ogroman porast PDV-a s osnova aktivnosti u ovoj godini. Na upit ima li to veze s izlaskom HZZO-a iz riznice, odgovorio je niječno.
Dodao je i da veseli da je prihod od poreza na dobit porastao za 200 milijuna kuna, što je 6 do 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a što odražava i Finine podatke o bitnom rastu profitabilnosti poduzetnika u protekloj godini.
Grčić je još istaknuo da je u prvom kvartalu ove godine ukupan rast izvoza bio čak 7,5 posto, te da se nastavljaju jako dobri trendovi iz 2014.
Grčić je u Opatiji sudjelovao na panel raspravi "Kako u Hrvatskoj ostvariti značajniji gospodarski rast", koja je održana drugog dana dvodnevne znanstveno-stručne konferencije Hrvatsko novčano tržište."

KOMENTAR:

Mnogi domaci i strani mediji navode zadnjih dana naznake ekonomskog oporavka Republike Hrvatske. To je jako dobar pokazatelj. Nadolazeca turisticka sezona pojacati ce taj trend. 

Zasto su proizvodnja i usluge u Republici Hrvatskoj bitan cindbenik kvalitete zivota gradjana? 

Iz jednostavnog razloga posto zaposlenici dobivaju (ili bar trebaju dobijati) osobni dohodak, drzava ubire porez iz koga se financiraju od zdravstvenog osiguranja, do policije, vojske, skolstva sve druge neprofitne djelatnosti. 

Treba takodjer i volonterski rad poduprijeti zapoceti proces ekonomskog oporavka zemlje. U Njemackoj pokrajini Baden-Württemberg volontira 40% ukupnog stanovnistva. Usudio bih se tvrditi da u gradu Stuttgartu u kome zivim volontira gotovo 50% stanovnistva. Neki od njih imaju dva ili vise volonterskih poslova. To volontiranje je potpomoglo da je grad Stuttgart danas najjace industrijsko srediste Europe, te grad sa vrlo niskom nezaposlenoscu. 

Nasa nezavisna lista koja nosi naziv "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" je u ekonomskom dijelu predizbornog programa VOLONTIRANJE u REPUBLICI HRVATSKOJ uvrstila u jednu od 7 ponudjenih tocaka ekonomskog razvitka Domovine. Vise o programu mozete pogledati pod:
 
 
Ugodan dan!
 Drazen Katic

Nema komentara:

Objavi komentar