srijeda, 20. svibnja 2015.

Sufinancira se kupnja bijele tehnike, subvencija stiže u roku od 15 dana + KOMENTAR

Citirani tekst je iz online portala "Poslovni hr", dana 20.05.2015

"Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović gostovao je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', piše HRT.
Vezano za projekte energetske učinkovitosti i sufinanciranje Ministarstva za kupnju energetski učinkovite bijele tehnike, ministar je izjavio da su to programi energetske učinkovitosti, programi Vlade od kojih građani mogu imati izravne koristi.
'Mi to radimo zbog smanjenja pritiska na okoliš. Jedan veliki dio potrošnje električne energije dolazi od tih uređaja i mi želimo da oni budu visoko energetski. Želimo skrenuti pozornost kupcima da treba voditi računa o energetskom razredu pri kupnji električnih uređaja. Ta investicija, koja se u početku čini nešto višom, poslije se isplati', rekao je.
'Poticaji će se moći ostvariti kod trgovaca, a akcija počinje u prvom tjednu lipnja. Postojat će popis uređaja na koje se može ostvariti popust. Trgovac će kupcima dati sve obrasce koje mora ispuniti, a ako je sve u redu, subvencija će doći u roku od 15 dana. Riječ je o subvenciji od oko 800 kuna po uređaju. Odaziv je dobar, zanimanje građana veliko', dodao je Zmajlović.
Ministar Zmajlović komentirao je i sufinanciranje nabave ekološki prihvatljivijih vozila građanima i tvrtkama.
'Krenuli smo prošle godine s javnim pozivom, interes je bio velik, u nekoliko tjedana je kompletan budžet bio potrošen. I u ovoj je godini taj javni poziv ponovno zatvoren u roku od nekoliko mjeseci zbog velikog interesa. Nama je cilj da postupno mijenjamo strukturu voznog parka u Hrvatskoj. Cilj nam je i čišći zrak', izjavio je.
Kad je riječ o energetskoj obnovi obiteljskih kuća, ministar je rekao da se stvari pomiču naprijed, i to znatno.
'Imamo 3-5 puta veći interes nego lani. Lani su građani bili skeptični, nisu bili sigurni mogu li ostvariti taj poticaj. Dvije trećine građana nije moglo ostvariti poticaj za obiteljsku kuću. To smo odlučili promijeniti i pojednostavniti proces prijave i ostvarenja poticaja. Svi građani, bez obzira na to gdje žive, u kojem dijelu Hrvatske, mogu ostvariti opticaje. Poticaji su od 40% do 80%, to ovisi na kojem području se kuća nalazi. Najveći poticaji idu na područja visoke državne skrbi', naglasio je Zmajlović.
Ove godine smo osigurali novac za oko 10.000 obiteljskih kuća, nastojat ćemo držati taj tempo idućih 7 godina kako bi se sve zgrade i kuće obnovile."

KOMENTAR:

Pozdravljam akciju ministarstva zastite oklisa. Naravno da stari uredjaji trose daleko vise elektricne energije nego novi. Samim tim indirektno utjecu na daljnje zagadjenje naseg planeta. Direktno gradjani koji imaju stare elektricne uredjaje u domacinstvu placaju visoku ratu struje te na taj nacin dodatno opterecuju mjesecni budzet. 

Nadam se da ce takovih akcija u Republici Hrvatskoj biti vise. Mozda za nekoga 800 kuna po uredjaju nije puno, medjutim ako imamo dotrajali uredjaj i zeljeli smo ga tako i tako zamjeniti novim, 800 kn ce biti lijep dzeparac za familiju bar u tome mjesecu. 

Nasa nezavisna lista "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" izlazi na slijedecim parlamentarnim izborima sa 28 tocaka programa pred javnost. Od tih 28 tocaka, 7 tocaka je posveceno ekoloskom dijelu programa. Vise o nasem programu mozete vidjeti pod slijedecim linkom. 

Ugodan dan. Drazen Katic 
 

Nema komentara:

Objavi komentar