petak, 22. svibnja 2015.

Pala nezaposlenost + KOMENTAR

Citirani tekst je iz online portala "Poslovni dnevnik", dana 22.05.2015

"Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za travanj je iznosila 18,4 posto, što je za 1,3 postotna boda niža stopa u odnosu na stopu od 19,7 posto za ožujak ove godine, pokazuju prvi rezultati koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Travanj je tako drugi mjesec za redom u kojem se bilježi pad stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Naime, stopa registrirane nezaposlenosti je, nakon rasta od rujna prošle do siječnja ove godine, u veljači stagnirala, da bi u ožujku zabilježila blagi, a u travnju nešto intenzivniji pad.
Pod utjecajem sezonskog zapošljavanja nastavak pada stope nezaposlenosti može se očekivati i u svibnju.
Naime, dnevni podaci s web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je trenutačno nezaposleno 280.108 osoba, što je gotovo 17 tisuća osoba manje nego krajem travnja, a trenutačno je objavljeno 12.076 slobodnih radnih mjesta.
Prema ranije objavljenim podacima HZZ-a, na Zavodu je krajem travnja bilo registrirano 297.088 nezaposlenih osoba, što je 22.123 osobe ili 6,9 posto manje nezaposlenih nego krajem ožujka, a 16,2 posto ili 57.361 osobu manje nego krajem travnja prošle godine.
Utjecalo je to i na smanjenje stope registrirane nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,7 postotnih bodova, odnosno s 21,1 posto u travnju lani, na 18,4 posto krajem travnja ove godine."

KOMENTAR:

Pad nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj u sezoni ne rijesava ekonomsku problematiku. Naravno da dolaskom proljeca pocinju pripreme za novu turisticku sezonu i jedan dio nezaposlenog stanovnista privremeno nalazi posao. Dolaskom jeseni ti poslovi se zatvaraju te se nezaposlenost ponovo povecava. 

Trajno rijesenje ekonomske problematike Republika Hrvatska ne moze naci u sezonskim poslovima. Posto je turizam najjaca gospodarska grana u Hrvatskoj treba razmisljati korak dalje. 

Nasa nezavisna lista "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" je u 28 tocaka predizbornog parlamentarnog pograma predvidjela tocku "Razvoj medicinskog turizma i wellnessa u Republici Hrvatskoj". Medicinski turizam i wellness traje 12 mjeseci u godini i moze Republici Hrvatskoj donijeti lijep novac. U tradicionalnom turizmu zaradimo do 8 milijardi eura godisnje, a isto toliko mozemo zaraditi medicinskim turizmom i wellnessom. Sa 16 milijardi eura godisnje bili bi opasno za petama Austriji koja zaradi oko 20 milijardi eura godisnje od turizma. Vise o programu nase nezavisne liste mozete pogledati pod slijedecim linkom. 

Ugodan dan. Drazen Katic 
 


Nema komentara:

Objavi komentar