četvrtak, 21. svibnja 2015.

Hrvatska pri vrhu europskih zemalja po kvaliteti vode za kupanje + KOMENTAR

Citirani tekst je iz internet portala "Poslovni dnevnik", dana 21.05.2015


"Po kvaliteti vode za kupanje Hrvatska je pri vrhu europskih zemalja, no ipak nema toliko čisto more kao Cipar, Malta i Grčka, proizlazi iz studije o kvaliteti vode za kupanje u 2014. koju je jučer objavila Europska komisija.
Kako piše Večernji list, u Hrvatskoj je na 94 posto lokacija (testirano 918 morskih i 27 plaža u unutrašnjosti) zaključeno da je voda "izvrsne kvalitete" za kupanje, dok je na Cipru i Malti takvih lokacija bilo 100 posto, a u Grčkoj 97%.
Hrvatski prosjek kvari činjenica da je na 2,5% testiranih lokacija voda za kupanje bila "dovoljne", a ne "izvrsne" kvalitete, dok je na 0,3% (tri lokacije koje nisu imenovane) zaključeno da je voda loše kvalitete ili da nije u skladu s prihvatljivim vrijednostima."

KOMENTAR:

Voda kao prirodni resurs je najjaci fizicki/financijski proizvod Republike Hrvatske u buducnosti. Nasa zemlja je treca u Europi po izvorima pitke vode. Kako taj resurs postaje iz dana u dan sve skuplji, a nerijetko vec kosta litra vode vise od litre nafte lako ja zakljuciti koliko je on vazan za nasu zemlju. 

Privatizacija izvora pitke vode i daljnje izdavanje koncesija na te izvore moraju se automatski zaustaviti. Voda je temeljno ljudsko pravo i pripada svakom stanovniku Republike Hrvatske, a ne privatnim koncernima. U daljnjoj fazi Republika Hrvatska treba otkupiti natrag prodane izvore pitke vode od velikih koncerana. O kakvoci vode za kupanje treba voditi takodjer paznju, posto nam ona utjece direktno na bruto drustveni proizvod koji ostvarujemo od turizma.

Nasa nezavisna lista "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" je u svom predizbornom programu sacinjenom u 28 tocaka posebnu paznju posvetila izvorima pitke vode u hrvatskoj. Vise o nasem predizbornom programu mozete vidjeti pod slijedecim linkom. 

Ugodan dan. Drazen Katic
 

Nema komentara:

Objavi komentar