srijeda, 6. svibnja 2015.

Želite li pronaći posao, ovih 5 stvari nemojte stavljati u životopis + KOMENTAR



Clanak je citiran iz online portala "Poslovni dnevnik", 06.05.2015:


"Kada radite životopis, koncentrirajte se na ono bitno, a nevažne stvari ostavite za neku drugu priliku:
1.  Privatne stvari
U životopisu nemojte navoditi bračni status, vjeroispovijest i ostale nebitne podatke mogućem budućem poslodavcu.
2. Irelevantno radno iskustvo
Ako ste nekada davno radili kao konobar u restoranu, a šaljete prijavu za sasvim drugi posao, nije potrebno navoditi prošla radna iskustva.
3. Hobiji
Igrate nogomet, svirate gitaru, planinarite... Treba li sve to znati vaš mogući poslodavac? Odgovor je - NE.
4. "Neozbiljna" e-mail adresa
Pripazite sa kakve mail adrese šalite prijave za posao. Ako vam mail glasi partijaner_ludi@gmail.com ili huligan67@yahoo.com, šanse za posao biti će smanjene na minimum.
5. Razlozi o napuštanju prošle tvrtke
Mnogi kandidati za posao misle da će im objašnjenja o prošlim napuštanjima tvrtke pomoći u angažmanu, ali istina je suprotna. U životopisu takve stvari valja izbjegavati."

KOMENTAR:

Sa pisanjem i slanjem zivotopisa imao sam dosta posla u dosadasnjem zivotu. Najbolji zivotopisi su oni koji se salju elektroniskim putem, posto su jeftiniji i nije ih lako selektirati kao postom poslane molbe. 

Neke gore nabrojane stvari su logicne, medjutim ne sve. Uzmimo primjer da se natjecemo za radno mjesto te posaljemo molbu elektronickim putem. Ako je poslodavac pogledao molbu dobiti cete najvjerovatnije i odgovor. 
Po meni je jako vazno navesti hobije kojima se bavite, npr. ako igrate sah, volite umjetnost ili odrzivi razvoj kao sto je kod mene primjer. Ako se i radnik koji radi u kadrovskoj sluzbi bavi istim hobijima to moze samo uvecati vasu sansu da vas pozovu na prvi razgovor za posao.

 Takodjer smatram da je vazno navesti zasto ste prekinuli zadnji radni odnos. To vam je pitanje obavezno prilikom razgovora na koji vas mogu pozvati. Ako ste radno mjesto izgubili kao tehnoloski visak trebate to obavezno navesti. To vam je samo plus kod poslodavca. Ako je zena otisla na porodinski dopust te ostala kod kuce par godina sa djecom to je takodjer bitno navesti. 

Ono sto je prozirno i sto vam poslodavac nikada nece oprostiti je laganje u zivotopisu i njegovo nerealno uljepsavanje. Svaka laz se prije ili kasnije sazna a to vam npr. u njemackom poslovnom svijetu znaci i skorasnji otpust sa novog radnog mjesta. Shodno tome smatram da je daleko bolje biti iskren, dugorocno se to isplati. 

Nasa nezavisna lista "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" takodjer trazi kvalitetne kandidate za izborne jedinice te savjetujem slati iskreni zivotopis. Svaka se laz kad tad otkrije. Ugodan dan. Drazen Katic

http://drazenkatic.blogspot.de/2015/04/td-p-margin-bottom-0cm-p-margin-bottom-0.html

Nema komentara:

Objavi komentar