četvrtak, 28. svibnja 2015.

Ivan Vrdoljak poludio: "Nitko ne voli Hrvatsku više od mene!" + KOMENTAR

Citirani tekst je iz online portala "Direktno.hr", dana 27.05.2015

"Sudjelujući na međunarodnoj stručnoj radionici u Splitu, ministar je Vrdoljak vidno uzrujan poručio kako nitko ne voli Hrvatsku više od njega i kako stručnjaci koji govore protiv istraživanja Jadrana nemaju pojima.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je u srijedu kako se neće odustati od istraživanja jadranskog podmorja unatoč otporima u dijelu javnosti te je najavio donošenje posebnog zakona o zaštiti priobalja. "Do ljeta ćemo donijeti zakon o zaštite priobalja tijekom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, kakav nije postojao nikad ranije. To znači dodatnu zaštitu i sukladno je direktivi Europske komisije", rekao je Vrdoljak u Splitu sudjelujući na međunarodnoj stručnoj radionici "Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi".
Podsjetivši kako u javnosti postoje oni koji zagovaraju zaustavljanje aktivnosti na istraživanju ugljikovodika u jadranskom podmorju, Vrdoljak je više puta istaknuo kako se to neće dogoditi.
"Ne možemo stati s ovime jer države tako ne funkcioniraju. Moramo iskoristiti naše potencijale i na vrijeme krenuti s istraživanjem ugljikovodika na Jadranu, ali i na kopnu", rekao je.
Odbacio je i primjedbe kako će istraživanje jadranskog podmorja uništiti hrvatski turizam, rekavši kako već postoji 12 platformi u blizini Istre, ali je unatoč platformama Istra turistički najrazvijeniji dio Hrvatske.
"Tko ima pravo reći kako će se to uništiti turizam, tko ima ozbiljnosti pojaviti se u javnosti i reći da će se ovime uništiti turizam, koji su argumenti?", upitao je Vrdoljak.
Tijekom radionice došlo je i do verbalne prepirke ministara Vrdoljaka s profesorom splitskog Ekonomskog fakulteta Nevenom Šerićem koji je istaknuo kako u vezi projekta istraživanja ugljikovodika u jadranskom podmorju ne treba žuriti nego je nužno biti oprezan. Ustvrdio je kako "nitko ozbiljan zbog cijene neće doći bušiti i iznajmiti platformu", kako se tu radi o "procjeni rizika" te kako treba slušati i "glas naroda".
U višeminutnoj verbalnoj prepirci Šerić je, između ostalog, rekao kako ima pravo na svoje mišljenje, a ministar Vrdoljak uzvraćao kako on osluškuje geologe i naftne stručnjake.
"Bojim se slušati ljude koji sebi daju za pravo da su stručnjaci za marketing, turizam, naftnu geologiju, cijene nafte, geopolitičke odnose, Ruse, studije, tehnologije", kazao je Vrdoljak.
U izjavi novinarima ministar je potvrdio da će do ljeta biti potpisani ugovori s kompanijama u vezi istraživanja Jadrana.
"Ovo nije Vrdoljakov projekt, nego je projekt Republike Hrvatske i znanosti koja se u to treba uključiti", poručio je ministar gospodarstva."

KOMENTAR:

Posto Republika Hrvatska prakticki zivi od tradicionalnog turizma busotine u Jadranskom moru bi bile ekonomski i ekoloski "karahiri". Oni politicki elementi koji propagiraju busotine u Jadranu ne misle domoljubno. Ako netko misli da ce Hrvatska biti bogatija ako dopustimo eksploataciju nafte iz Jadrana grdo se vara. Pogledajmo na primjer africke zemlje iz kojim americke kompanije crpe naftu (Schell) ili zemlje u Aziji. Te zemlje grcaju u siromastvu, stanovnistvo nema ni za hranu, a kamoli da dijeli dobit od prodane nafte. 

Nasa nezavisna lista koja nosi naziv "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" bori se za ekolosku i ekonomski snaznu Hrvatsku ali ne za prodaju nafte iz Jadrana. Vise o nasem programu mozete vidjeti pod slijedecim linkom. 

Ugodan dan. Drazen Katic 
 

Nema komentara:

Objavi komentar