petak, 10. srpnja 2015.

GENIJALNI UM RODIO SE PRIJE TOČNO 159 GODINA Pročitajte 10 bizarnih činjenica koje niste znali o velikom izumitelju Nikoli Tesli + KOMENTAR

Citat je iz portala "Jutarnji.hr", dana 10.07.2015

"O velikom znanstveniku i izumitelju zna se mnogo detalja, no neki će vas posebno iznenaditi. Otkrivamo vam 10 najzanimljivijih anegdota i činjenica iz života Nikole Tesle koji bi na današnji dan obilježio svoj 159. rođendan.
1. Tesla je navodno vjerovao da se boja njegovih očiju promijenila iz iznimno tamne boje u sivu - zato jer njegov posao zahtjeva mnogo razmišljanja, za što je vjerovao da posvjetljuje oči.
2. Mark Twain bio je blizak Teslin prijatelj pa kad mu se pojadao da ima problema s konstipacijom, Tesla mu je odmah odlučio pomoći pa ga je izložio strujnom eksperimentu nakon kojeg je Mark požurio u zahod.
3. Legenda kaže kako je Tesla rođen za vrijeme velike grmljavine, u noći sa 9. na 10. srpnja. Primalja koja ga je porađala izjavila je kako su munje loš znak i Teslu je proglasila djetetom tame, a majka je rekla: Ne, on će biti dijete svjetla i bila je u pravu.
--> TESLA PREDVIDIO SMARTPHONE JOŠ 1926. 'Moći ćemo se vidjeti i čuti bez obzira na udaljenost, telefone ćemo nositi u džepu'
4. U zrelim godinama Tesla je postao pesco-vegetarijanac, a kasnije je izbacio i ribu. Zalagao se za zaustavljanje obijesnog i okrutnog klanja životinja te je smatrao da jedenje mesa čovjeka unazađuje - kako moralno, tako i filozofski te duhovno.
5. Za života je bio poznat po svojoj sposobnosti da može zapamtiti zapanjujući broj detalja i fotografija iz raznih knjiga, koje je potom koristio prilikom svojih izuma. Također je imao i bujnu maštu koju je koristio za vizualizaciju u tri dimenzije, kojom se služio za kontroliranje zastrašujućih noćnih mora od kojih je patio još od djetinjstva.

Foto: CC
6. Teslina originalnost i izniman um imali su neke uistinu neobične i pomalo bizarne posljedice. Jedna od njih svakako su bile i pretjerane higijenske navike pa je opsesivno prao ruke kad god je imao priliku.
7. Tesla je volio sve životinje, a posebnu ljubav gajio je prema golubovima. Navodno ih je hranio i spašavao, a oni su uvijek kružili oko njega, slijetali na rame i jeli mu iz ruku.
8. Bio je religiozan i rado je proučavao sve religije svijeta, a posebno se zanimao za hinduizam. Provodio je mnogo vremena vježbajući jogu i razgovarajući s indijskim misticima s kojima je dijelio slična razmišljanja i svjetonazore.
9. Tesla je većinu svog života proveo u hotelima, posebice posljednjih deset godina koje je proveo u njujorškom hotelu na 33. katu. Tvrdio je kako se nije želio ženiti jer je život odlučio posvetiti radu. "Žene su inspiracija pisicima, glazbenicima i umjetnicima, no smetnja znanstvenicima"."

KOMENTAR:

Nikola Tesla rodjen u lickom selu Smiljani po meni je najveci znanstvenik koga je svijet ikada dao. Njegova znanstvena otkrica su sva vezana za pomoc covjeku i covjecanstvu. Mnogi smatraju da je Albert Einstein najveci znanstvenik svih vremena, a pritom zaboravljaju da je bas on u Americi pomogao dovrsenju prve atomske bombe koja je bacena na Hirosimu. Tesla je bio vegeterijanac i samotnjak. Nikada se nije zenio. Njegova genijalnost nije samo vezana za izume tehnicke naravi vec je mnogo toga rekao i o nevidljivim sferama naseg zivota, o duhovnosti, o postojanju univerzalne energije ljubavi itd. 

Nakon smrti Nikole Tesle u hotelskoj sobi u New Yorku, CIA-a je ubrzo pokupila sve njegove izume i prisvojila ih kao vlastite. Na osnovu izucavanja Nikole Tesle mi danas imamo gotovo svu tehnologiju na koristenje. Pocevsi od istosmjerne strije, mobitela, bespilotnih letjelica itd. Nikola Tesla se smatrao kao dijete srbskih roditelja, odrastao u Lici Hrvatom i to nije skrivao. U Smiljanima u rodnoj kuci Nikole Tesle postoji mali muzej koji moze posjetiocima docarati njegovo djetinjstvo. 

Inspiriran bezbroj puta zivotom i djelom Nikole Tesle, sam sam poceo proucavati podrucje ekonomije i u zadnjih nekoliko godina izdao par knjiga iz tog podrucja. Prosle godine nekolicina mojih prijatelja i ja dosli smo na ideju da napisemo za nadolazece parlamentarne izbore jasan, kratak i kvalitetan program te da kandidate nezavisne liste angaziramo u predizbornoj kampanji. Tako je i nastalo 28 tocaka predizbornog programa koje su najgrublji sazetak 4 objavljene knjige iz podrucja moderne ekonomije, odrzivog razvoja i socijalne pravednosti. Vise o programu nezavisne liste koja nosi naziv "Zauvijek vjerni domovini" mozete vidjeti pod slijedecim linkom. Ugodan dan i lijep pozdrav iz Stuttgarta. Drazen Katic




Nema komentara:

Objavi komentar