četvrtak, 16. srpnja 2015.

NAJSKUPLJI HRVATSKI POLITIČARI Ovih šest zastupnika koštalo nas je 576.737 kuna, i to bez plaće! + KOMENTAR

Tekst je citiran iz online portala "Jutarnji.hr", dana 16.07.2015

U prvih sedam mjeseci ove godine troškovi saborskih zastupnika, ne računajući plaću, iznosili su nešto manje od 5,2 milijuna kuna, što je za 400.000 manje nego u istom razdoblju lani.
Sabor je jučer zaključio ljetno zasjedanje i zastupnici će se na Markovu trgu ponovno okupiti najranije sredinom rujna, pa je predsjednik parlamenta Josip Leko objavio podatke o radu i troškovima.
Najviše je novca otišlo za korištenje osobnih automobila - 1,7 milijuna. Za najam stanova za smještaj zastupnika u Zagrebu plaćeno je 1,4 milijuna, za naknade za odvojeni život 565.000, na zrakoplovne karte 512.000 kuna, za hotelski smještaj 329.000, za cestarinu 260.000, dnevnice 180.000, za režije u stanovima 193.000 te za ostale troškove poput taksija, reprezentacije, parkinga 46.000 kuna.
Od siječnja do srpnja Sabor je zasjedao 68 dana i raspravio 217 točaka. Doneseno je 89 zakona, a do kraja lipnja zastupnici su se za riječ javili nešto manje od 6000 puta.

Troškovnik ZASTUPNICI S NAJVEĆIM TROŠKOVIMA:
FRANO MATUŠIĆ
HDZ
- 127.399 kn
- 13.181 kn - dnevnice
Najviše je potrošio na korištenje automobila
- 60.760 kn
ANTE BABIĆ
HDZ
- 99.521 kn
Najviše je potrošio na korištenje automobila
-32.400 kn
INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ
SDP
- 94.325 kn
Najviše je potrošila na korištenje automobila
-25.520 kn
ROMANA JERKOVIĆ
SDP
88.561 kn
najviše je potrošila na avionske karte
-26.970kn
BORIS BLAŽEKOVIĆ
HNS
94.300 kn
l najviše je potrošio na hotele -
42.582 kn
MLADEN MARELIĆ
SDP
72. 631 kn
l najviše je potrošio na korištenje auta
-41.600 kn

KOMENTAR:

Naravno da funkcija politicara nosi sa sobom i neizbjezne mjesecne odnosno godisnje troskove. Neki troskovi su opravdani, a o nekima bi se moglo diskutirati. Place saborskih zastupnika, zastupnicka dnevnica te putni troskovi su realni troskovi. Medjutim lepeza tih troskova kao sto govori gornji clanak proteze se i u sferu troskova luksuza.

Koristenej skupih sluzbenih automobila je jedan od tih. Danas je sve jaci trend u Europskoj uniji da politicari izbjegavaju skupocjena vozila. Pogledajmo zadnji posjet Pape koji je koristio vozilo srednje klase, a ne skupocjeni blindirani BMW. 

Gradonacelnik Stuttgarta prof. Fritz Kuhn koristi elektrosmart kao sluzbeno vozilo. Skromnije ne moze biti, a ipak sasvim dovoljno. 

Gledajuci Republiku Hrvatsku upitni troskovi su po meni: troskovi za odvojeni zivot i troskovi stanovanja zastupnika u Zagrebu. Naravno da zastupnik koji stanuje u Vukovaru ili Dubrovniku ne moze putovati svaki dan na posao od kuce i da je potrebno da ima smjestaj u Zagrebu te dobije novac za odvojeni zivot. Medjutim netko tko stanuje u krugu 100 km od Zagreba trebali to? Mnogi drugi radnici svaki dan putuju na toj relaciji i ne dobiju pomenute troskove. 

Moj dobar poznanik prof.dr. Reiner Rothfuss radi kao profesor na fakultetu u Tübingenu i svakodnevno putuje iz Bayerna (Algäu) vlakom na posao. U jednom pravcu mu treba 2,5 sata. Pitao sam ga zasto se ne preseli u Stuttgart zajedno sa porodicom da ne mora toliko vremena gubiti na put. Rekao mi je da je u Algäu lijepo za zivot za njega i njegovu porodicu pa da radije putuje, a usto u vlaku dok putuje moze obaviti hrpu posla. 

Dok sam radio kao drzavni sluzbenik u Zagrebu nekoliko godina sam putovao iz Duge Rese u Zagreb svakodnevno na posao. I ne samo ja nego i mnogi drugi moji poznanici. 5 sati svakodnevno samo na put. Zamislite da je nama drzava placala stan u Zagrebu, novac za odvojeni zivot itd. Koliko bi mi troskova tada prouzrocili?

Smatram da se treba realno gledati na cijelokupnu situaciju u zemlji, pa u onim zemljama u kojima narod siromasno zivi treba i troskove politicara prilagoditi toj situaciji. Ugodan dan i lijep pozdrav. Drazen Katic 


Nema komentara:

Objavi komentar