ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

SRBIN IZGUBIO SPOR PROTIV HRVATSKE! Strasbourg: ‘Ne možemo mu vratiti imovinu, svojevoljno je napustio Sisak! + KOMENTAR




Tekst je citiran iz online portala "braniteljski-portal.hr",
27.07.2015. 00:16

SRBIN IZGUBIO SPOR PROTIV HRVATSKE! Strasbourg: ‘Ne možemo mu vratiti imovinu, svojevoljno je napustio Sisak!"Ovakvom odlukom Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je tumačenje hrvatskih sudova da osobe koje nisu na vrijeme podnijele zahtjev za povratak imovine oduzete tijekom rata u Hrvatskoj na tu imovinu više uopće nemaju prava. 
Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da u slučaju Dragan Novaković protiv Hrvatske nije bilo kršenja ljudskih prava.
Takva odluka je obrazložena činjenicom da podnositelj zahtjeva nije hrvatskim vlastima na vrijeme podnio zahtjev za povratak imovine bez koje je tijekom rata ostao.
Ovakvom odlukom Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je tumačenje hrvatskih sudova da osobe koje nisu na vrijeme podnijele zahtjev za povratak imovine oduzete tijekom rata u Hrvatskoj na tu imovinu više uopće nemaju prava.
Dragan Novaković, Srbin iz Siska u tužbi je naveo da je bio primoran pobjeći iz Hrvatske na početku rata 1991. godine. Kada se vratio u Sisak 1996. godine, otkrio je da mu je imovina oduzeta, kao i da zbog toga što nije poštivao rok od pet godina za podnošenje zahtjeva za povratak imovine nema pravnih mogućnosti da istu vrati.
Sud u Strasbourgu presudom je uvažio obrazloženje hrvatskih sudova da je podnositelj zahtjeva svojevoljno napustio Sisak, kao i da je imovinu mogao potraživati tijekom rata, jer se Sisak nije nalazio pod direktnim ratnim djelovanjima.

U Kninu veliki broj sličnih predmeta, ali!?

Veliki broj predmeta također bi se mogao primijeniti i na Knin, ali zbog nekih pročelnika i dobro rangiranih i raspoređenih državnih službenika koji su se lakomo ponašali kada bi im se od strane srba koji su sami otišli, pokazala plava koverta vrlo lako su srbima koji su također svojevoljno napustili Knin mimo svih zakona sređivali stanarska prava i povrat imovine koja su davno svojevoljnim napuštanjem toga grada izgubili svako pravo stanovanja, ali se pokazalo da plave koverte rade čuda čak i u takvim situacijama.
Sa tim bi se i te kako trebala pozabaviti državna tijela zadužena za očuvanje hrvatskih interesa kao i poštivanja hrvatskih zakona. Na sva se usta po Kninu priča da takvih predmeta po Kninu ima koliko hoćete, ali još nitko ništa ne poduzima.
Navodno su neki pročelnici pobjegli iz grada dok su neki pod istragom za lažne prodaje i uzimanja za sebe stambene jedinice velikih površina koje im zakonom nikako ne pripadaju. Međutim kako se u hrvatskoj nije ničemu više čuditi , tako će i ova priča možebitno biti samo jedna od mnogih bez konkretnih rezultata od strane pravosudnih tijela. Jer koverte izgleda rade čuda priča se po Kninu. A zakon? Što je to?
D.B."

KOMENTAR:
Da li je gospodin Novakovic 1991. godine morao izbjeci iz Siska. Mislim da nije. U Hrvatskoj su tijekom cijelog rata zivjeli u miru mnogobrojni gradjani srpske nacionalnosti, a da ih nitko nije  dirao.

Mnogi Srbi su sudjelovali u Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu. Tocnije broji se preko 10.000 Srba - Hrvatskih branitelja. Oni koji su samovoljno napustili Hrvatsku, a mozda se i prikljucili paravojnim srpskim formacijama te napadali Hrvatsku, ako se i dogodi oduzimanje imovine ima to svoje opravdanje. Shodno tome odluka suda u Strassbourgu je potpuno opravdana. Danas postoje u Hrvatskoj Hrvatski branitelji kako hrvatske tako srpske i drugih nacionalnosti koji jos nemaju rijeseno stambeno pitanje. Stan onoga tko se borio protiv Republike Hrvatske mogao bi se dodijeliti Hrvatskom branitelju.

Ugodan dan. Drazen Katic
www.blogspot.drazenkatic.de

Nema komentara:

Objavi komentar