četvrtak, 17. kolovoza 2017.

17. kolovoza 1717. – katolička vojska oslobodila Beograd od Turaka!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "narodni.hr", 17.08.2017

https://narod.hr/kultura/17-kolovoza-1717-katolicka-vojska-oslobodila-beograd-turaka

"Bitka za Beograd 1717. jedna je od ključnih pobjeda katoličke vojske (uz sudjelovanje Hrvata) nad Turcima. 

Tom bitkom otvorena su vrata za prodor prema središtu Balkanskog poluotoka, a Turska je bila prisiljena na Požarevački mir kojim je morala ustupiti katoličkoj Habsburškoj Monarhiji mnoga područja osvojena tijekom stoljeća, a koja su bila islamizirana.
To je značilo nove velike migracije stanovništva na ispražnjena oslobođena područja.

Na današnji dan 17. kolovoza 1717. Eugen Savojski na čelu katoličke vojske sastavljene od vojnika Habsburške monarhije, velikim dijelom i Hrvata, oslobodila je Beograd od Turaka.

Ta velika pobjeda značila je prekid turskih osvajanja i višestoljetnih pustošenja europskih krajeva, te omogućila sklapanje poznatog Požarevačkog mira koji je u ruke Habsburške monarhije vratio velike dijelove Hrvatske, Ugarske, Banata, sjeverne Srbije i današnje Rumunjske.
Prije ove pobjede Savojski je do nogu potukao Turke u bitkama kod Sente 1697. i Petrovaradina, hrvatskog mjesta u Srijemu, 1717.

Nakon austrijske pobjede osnovana je kratkotrajna Kraljevina Srbija (1718.-1739.) u okolici Beograda, pokrajina Habsburške Monarhije, sve dok Turci nisu ponovno osvojili grad dvadeset godina kasnije.

Bitka za Beograd – strahovit poraz 200.000 Turaka 

Turci pod zapovjedništvom vezira Halila su krenuli u pomoć prema Beogradu s vojskom od 200.000 vojnika. Savojski je htio zauzeti grad još prije dolaska Turaka, s vojskom od oko 78.000 pješaka te nekoliko desetaka tisuća vojnika iz sjeverne Srbije, Banata, Bačke i Srijema.

Dana 16. lipnja 1717. prešao je Dunav preko mosta kod Vinče te opkolio grad. Dolaskom turske vojske, Savojski je odlučio smanjiti intenzitet opsade tvrđave kako bi preusmjerio svoju vojsku protiv ogromne turske vojske.
Boj je zapodjenut i nakon nekoliko žestokih bitaka Turci su bili poraženi i gonjeni čak do Niša. Dana 17. kolovoza 1717. predala se i turska posada beogradske tvrđave, te je Beograd prešao u ruke Habsburške monarhije.
Nakon pobjede, sklopljen je Požarevački mir. Monarhija je tim mirom dobila Temišvarski Banat te istočni Srijem, osvojeni dio Srbije do Ćuprije i Paraćina, pojas južno od rijeke Save u Bosni, te Olteniju (zapadni dio Vlaške). Veneciji je priključeno od Turaka područje Dalmacije s Imotskim i Vrgorcem."



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisne liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar