ponedjeljak, 14. kolovoza 2017.

Plenković o porezu na nekretnine - što slijedi i trebamo li popunjavati obrasce + KOMENTAR!

Citirai tekst je preuzet sa online portala "dnevno.hr", 14.08.2017

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/premijer-andrej-plenkovic-na-svecanoj-sjednici-opcinskog-vijeca-jelse---485817.html

"Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Jelsu gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse.

Vlada će, nakon 20 godina, donijeti novi Zakon o otocima, a on će u proceduru već ove jeseni, najavio je premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse.

"Vlada će nastojati dati dodatni impuls razvoju Hvara i svih hrvatskih otoka te njihovom položaju u široj strategiji regionalnog razvoja Hrvatske. Prije svega tako da nakon više od 20 godina donesemo novi Zakon o otocima", poručio je Plenković.

S ciljem unaprjeđenja kvalitete života na hrvatskim otocima te njihova razvoja, naglasio jeda je u okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova.

Plenković je istaknuo i da će Vlada pomoći rješavanju bitnih prioritetnih projekata za Hvar pa je tako u program za razvoj i gadnju cesta 2017./2018. uvrštena i cesta Jelsa-Sućuraj. Najavio je bolje prometno povezivanje otoka s kopnom, ali i otoka međusobno.

"Pelješki most će se graditi"

Premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara. Kazao je da se, kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, projekt nastavlja bez obzira na najave BiH da neće dozvoliti gradnju prije nego što se riješi pitanje granice.

"Vlada je bila sasvim jasna. Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo. No, tehničke karakteristike mosta omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema Neumu", istaknuo je Plenković dodavši da ne očekuje nikakav međudržavni spor između Hrvatske i BiH oko Pelješkog mosta.

Komentirajući informacije da Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete natječaja za voditeljicu eskpertne radne skupine za kurikularnu reformu te da ministrica obrazovanja već mjesec dana čeka očitovanje Dijane Vican, predsjednice posebnog stručnog povjerenstva za strategiju obrazovanja koje je izabralo Culej, premijer je kazao kako Dijana Vican ima njegovu punu potporu.

"Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima", kazao je premijer.

"Još ćemo vidjeti kada ćemo ići s porezom na nekretnine"

Na pitanje do kada se odgađa porez na nekretnine i zašto građani svejedno moraju ispunjavati obrasce kao da će on ići, premijer je kazao:

"Važno nam je da imamo ažuriranu evidenciju nekretnina. Očito je dosadašnje evidentiranje nekretnina bilo nejednako, odnosno prikupljanje podataka među gradovima i općinama. Potrebno je dodatno vrijeme da se komunikacijski predstavi ovaj zakon i njegovi ciljevi. Činjenica da se taj porez naziva porez na nekretnine izazvao je veliku buru u javnosti i mislim da trebamo više senzibilizirati javnost o sadržaju tog zakona. Trebamo održati nekoliko temeljitih stručnih rasprava i kada dođe vrijeme ocijeniti kada da idemo s tim", poručio je Plenković dodajući da je porez na nekretnine bio manji dio porezne reforme i da je o odgodi razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Kad je pak riječ o povećanju naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja što je izazvalo veliko negodovanje u Srbiji i BiH, a o čemu je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio samoinicijativno, Plenković je kazao:
"Ministar Tolušić ima podršku u svojim aktivnostima no pravilnik je donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razni užeg kabineta. Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmjenjen i to je sve"."

KOMENTAR: 

Porez na nekretnine, posebno prvu neterninu je nesocijalan, neustavan i neljudski.

Medjutim to je samo jedna od nezakonitosti koja slijedi u dugome nizu premijera Plenkovica.

Neophodno se podsjetiti situacije sa lokalnih izbora 2017 u borbi za mali grad Dugu Resu. Na pitanja koja sam tada postavio do danas mi nitko iz Vlade RH nije doznacio sluzbeni odgovor!

Svibanj 2017 - Citiram:

Vrlo interesantna izborna strategija HDZ-a. U borbi za grad Dugu Resu koriste najjace argumente. Nedavno HDZ salje ministra Hrvatskog turizma u predizbornu kampanju u nas mali gradic.

Kao sto gornji clanak navodi premijer Plenkovic ce danas oko 15.30 sati posjetiti Dugu Resu te se druziti sa gradjanima u ili pred kantinom.

Meni je malo neobicno da politicke stranke koriste kako ministre tako i premijera za predizbornu kampanju. Ja sam oduvijek mislio da netko tko je ministar obnasa tu duznost za cijeli Hrvatski narod ,a ne za jednu politicku opciju. Takodjer sam mislio da je Hrvatski premijer premijer svih gradjana nase Domovine , a ne jedne politicke opcije.....I na kraju nadam se da mi ne zamjerate sto pisem pridjev "Hrvatsko" velikim slovom te imenicu "Domovina" takodjer velikim slovom. Ne radi se o nepoznavanju Hrvatske gramatike vec o respektu prema Domovini i Hravtskom narodu.
Pitanje koje se postavlja u samome naslovu ovog clanka glasi: "Tko je platio politicku turneju HDZ-a "Ogulin-Duga Resa-Karlovac"?
To pitanje je najbitnije od svega. Najbitnije je kako za gradjane nase Domovine koji zive u njoj ali i za Hrvatsko Iseljenistvo koji svaki mjesec salje novac u Domovinu, pomaze financijski svoje obitelji, trosi svoj novac prilikom svake posjete Domovini, donira za Domovinu itd.
U predizbornoj kampanji za lokalne izbore u RH 2017 koja je u toku svaka politicka stranka i svaka nezavisna lista je morala u svakom gradu i svakoj opcini otvorit "racun" s kojeg ce se zakonskim putem financirati izborna kampanja onih koji su u izbore ukljuceni.
To konkretno znaci da HDZ, koji se je kandidirao u sva tri gore navedena grada je morao u tim gradovima otvorit sluzbeni racun za financiranje kampanje!
Pitanje: S kog racuna su podmireni troskovi koje ce danas napraviti premijer Plenkovic? S racuna za izbornu kampanju HDZ-a grada  Ogulina, grada Duge Rese ili grada Karlovca?
Ja se iskreno nadam da ce troskovi biti skinuti sa jednog od ta tri izborna racuna i da ce biti prezentirani javnosti. Tada i na "ne-fer izbornu strategiju" HDZ-a karlovacke zupanije koji u predizbornoj kampanji koristi Hrvatskog ministra i Hrvatskog premijera mozemo zazmiriti na jedno oko.
Medjutim ako ti troskovi ne budu transparentno prezentirani porezim obvezicima Domovine Hrvatske te Hrvatskom Iseljenistvu, tada ce se pojaviti crv sumnje. 
Sumnje Da je Hrvatski premijer troskove danasnje izborne turneje podmirio iz drzavnog proracuna odnosno skinuo sa racuna Vlade Republike Hrvatske.
U tom slucaju radilo bi se o kaznenom djelu "Zloupotrebe sluzbene duznosti / zloupotrebe financijski sredstava"!
Nadam se da cemo u narednim danima vidjeti transparentne troskove ove danasnje politicke turneje stranke HDZ-a."
I do danas nitko nije transparentno i javno prikazao tko je podmirio gore navedene troskove! 
Koja je pouka i poruka iz takvog nacina ophodjenja?
Kad postanes minista ili premijer, radi sto hoces, tako i tako ti nista ne mogu!
Tko uopce sta pita opoziciju?
"To je stoka sitnog zuba"!
itd, itd,..... 

 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisne liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

Nema komentara:

Objavi komentar