četvrtak, 10. kolovoza 2017.

Općina Tisno pokreće postupak protiv Ministarstva financija + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "hr.n1info.com", 09.08.2017

http://hr.n1info.com/a222451/Vijesti/Opcina-Tisno-pokrece-postupak-protiv-Ministarstva-financija.html

"Zbog odluke premijera Andreja Plenkovića o odgodi uvođenja poreza na nekretnine, Općina Tisno pokrenut će postupak protiv Ministarstva financija i tražiti refundaciju do sada utrošenih sredstava za ustrojavanje sustava i evidencija potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine, potvrdio je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

"Obzirom na najavu predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića o odgodi uvođenja poreza na nekretnine, Općina Tisno pokrenuti će postupak protiv Ministarstva financija RH i tražiti naknadu štete, to jest refundaciju do sada utrošenih sredstava za ustrojavanje sustava i evidencija potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine“, priopćio je Klarin u srijedu.

Naglašava kako je novac poreznih obveznika utrošen u nove programe, edukacije službenika te prikupljanje podataka, zapravo "bačen u vjetar".
"Iako sam od početka bio jedan od najvećih kritičara uvođenja poreza na nekretnine, Općina Tisno je prema uputama Ministarstva financija RH na vrijeme počela sa pripremama te uložila znatna financijska sredstva u nove programe, edukaciju službenika te prikupljanje podataka. Trošak koji je do sada nastao zbog političkog amaterizma i ovakvog postupanja prema jedinicama lokalne samouprave u RH od strane predsjednika Vlade RH Plenkovića i ministra financija Marića, značajan je za proračun Općine Tisno, smatramo da je to novac poreznih obveznika koji je doslovno 'bačen u vjetar' te za to netko mora snositi odgovornost“ istaknuo je Klarin.

Premijer Plenković ocijenio je u utorak da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine te najavio odgodu njegova uvođenja.

"U ovom trenutku prevladava stav da, nakon dodatne analize i rasprave, vidimo da li je najmudrije rješenje da se predloži odgoda primjene toga poreza za jedno dogledno vrijeme“ kazao je jučer premijer gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je da je o tome već razgovarao sa svojim partnerima u Vladi, koji također dijele taj stav, kako bi napravili sve potrebne analize i na neki način pomogli jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija."

KOMENTAR:


MINISTARSTVO FINANCIJA RH
Katančićeva 5
10 000 Zagreb

Kabinet Ministra
gospođa Bernardica Rubčić

Ministar financija RH
dr.sc. Zdravko Marić



Politički pokret (Nezavisna lista)
ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Glavni Odbor
Hrvatsko Iseljeništvo
Stuttgart - Njemačka
mr.sc. Dražen Katić,dipl.ing




PRIJEDLOG: Ostavka ministra financija dr.sc. Zdravka Marića



Poštovana gospođo Rupčić,
pošto dr.sc. Marić na službenim stranicama Ministarstva financija nema službene e-mail adrese molim Vas da mu moje pismo dalje proslijedite e-mailom ili ga jednostavno isprintajte i stavite na njegov radni stol. Hvala.



Poštovani dr.sc. Marić,

Ustav Republike Hrvatske, "Narodne novine" broj 85 od 09.07.2017 mi u odjeljku

III) ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA
2. OSOBNE I POLITIČKE SLOBODE I PRAVA
Čl. 46 Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim organima i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor

garantira pravo na podnošenje ovog PRIJEDLOGA, te pravo da mi pismeno odgovorite na moj prijedlog! Pozivam se na Čl. 46 Ustava Republike Hrvatske, gore navedenog odjeljka te Vam predlažem da odmah i neopozivo date ostavku na funkciju Ministra financija Republike Hrvatske i na sve dodatne funkcije koje su vezane za rad državnih službi Republike Hrvatske ako ih obavljate.


OBRAZLOŽENJE


Želim Vam se predstaviti. Zovem se Dražen Katić. Rođen sam u Republici Hrvatskoj, zadnjih 18 godina živim u Hrvatskom iseljeništvu, grad Stuttgart, Savezna Republika Njemačka.

Kao mlad čovijek 1991. godine prekinuo sam studiranje na fakultetu i dobrovoljno se prijavio u Hrvatsku oružanu postrojbu na dugoreškoj bojišnici. Nisam učinio ništa neobičajeno. To su učinili i svi moji prijatelji iz djetinjstva.

Najveći dio ratišta sam proveo u predgrađu Karlovca na Turnju. Za mene je to bio pakao. Ja Turanj nazivam drugim Vukovarom. Mnogi bojovnici iz moje postrojbe danas nisu živi. Naša Domovina Hrvatska se po meni temelji na palim Hrvatskim bojovnicima, a ne na generalima koji su zapovjedi izdavali iz glavnog stožera, ni na nama koji smo Domovinski rat preživili. Palim Hrvatskim bojovnicima najveće hvala za Domovinu.

Vi ste 1991. godine sa 14 godina bili premladi za rat i samorazumljivo je da 1991. godine niste niti morali, a niti trebali ići u borbu. Međutim 1995. godine kada su vođene završne operacije oslobođenja Domovine "Bljesak" i "Oluja" bili ste punoljetna osoba te ste pravno i moralno "trebali" sudjelovati u završnim operacijama oslobođenja Domovine.

Proučio sam Vaš životopis na službenoj stranici Ministarstva financija i nigdje nisam pronašao rečenicu koja govori o Vašem sudjelovanju u Domovinskom ratu. Molim da mi pismeno odgovorite na to pitanje.

Na Turnju sam ostao do 1993. godine kada sam se "skinuo iz vojske" te se zaposlio u Ministarstvu unitarnjih poslova u Zagrebu kao policajac pozornik. Završio sam studije uz rad, postao visoki policijski časnik sa zvanjem "viši nadzornik". Nakon 3 godine rada u časničkom zvanju, točnije 1999. godine dajem otkaz pismenim putem u Ministarstvu Unutarnjih te odlazim u Saveznu Republiku Njemačku. Moje predstavljanje ovdje završava.


Poštovani dr.sc. Marić,

Kao što sam već naveo proučio sam Vaš službeni životopis te uočio mnoge nejasnoće. Molio bih Vas da mi u Vašem odgovoru te nejasnoće pojasnite.

U Vašem životopisu navodite da ste "na poziv tadašnjeg ministra financija, 2006. godine" postali pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje. Područje odgovornosti:proračun, makroekonomska analiza i planiranje, EU pregovori.

Na toj poziciji kako životopis navodi radili ste do 2008. godine. Pretpostavljam da ste funkciju pomoćnika ministra dvije navedene godine obavljali u punom radnom vremenu (7,5 sati dnevno), a ne u "skraćenom radnom vremenu" ili kao "vanjski suradnik".

Dalje Vaš službeni životopis navodi da ste 2007. godine završili edukacijski program na Harvardu (USA) pod nazivom "Public Financial Management".

Zanima me slijedeće:

1. Pošto ste od 2006. - 2008. godine obavljali funkciju pomoćnika ministra financija Republike Hrvatske da li ste gore navedeni program završili kao:
1. Dopisni studij
2. Da li ste ga završili na godišnjem odmoru
3. Da li ste prekinuli radni odnos u ministarstvu financija i u tom preridu završili gore navedeni program
4. Da li ste program završili na "neplaćenom godišnjem odmoru"

5. I ono što je najvažnije dok ste studirali na Harvardu kako ste mogli obavljati visoku funkciju zamjenika ministra financija? U kojoj je mjeri "trpio posao" zbog paralelnog studiranja? Da li je posao zamjenika koji ste obavljali bio samo u svrhu "financiranja" Vašeg studija?

Molim da mi u Vašem pismu definirate odgovore na ova važna pitanja.

Dalje u Vašem životopisu navodite da ste godinu dana kasnije, točnije 2008. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu obranili doktorsku radnju pod nazivom "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na prodiktivnost hrvatskih poduzeća"!

Doktorska radnja je napisana i obranjena u vremenu od godinu dana, nakon što ste završili program na Harvardu. U Njemačkoj za doktorski rad studenti trebaju od 3-5 godina u prosijeku. U Hrvatskoj po bolonjskoj konvenciji za doktorski rad trebate ca. 3 godine. Prva godina polaganje ispita, druga i treća godina pisanje i obrana doktorskog rada. Prijatelj mi je na doktoratu u Hrvatskoj tako da mi je situacija poznata.

Pitam se kako? Kako ste Vi dr.sc. Marić uspjeli u godinu dana napisati i obraniti doktorat, a pored toga ste išli svaki dan na posao i radili najmanje 7.5 sati?

Zapravo prema Vašem životopisu ste se u 2 godine dok ste obavljali posao pomoćnika ministra samo školovali i skupljali titule. Da li ste se ikad zapitali koliko je za vrijeme Vašeg školovanja bila zakinuta Domovina Hrvatska. Katastrofalna financijska situacija u Domovini nije se dogodila sam od sebe.

Obično ljudi kada dođu na visoku poziciju "pomoćnika ministra" koju ste obavljali "zamrznu dodiplomski, postdiplomski ili doktorski studij" dok obavljaju tu dužnost, a nikako ga ne upisuju. Naravno da ste Vi imali zakonsko pravo studirati pored Vaše visoke pozicije. Međutim koja je moralna poruka koju ostavljate Hrvatskoj mladeži?

"Ako si pomoćnik ministra, budi i doktor, trebat će ti titula već kad tad!!?"

Dalje u Vašem životopisu navodite da ste od 2008. godine "promaknuti na mjesto državnog tajnika". Ja se iskreno nadam da svrha Vašeg doktorskog rada nije bila promaknuće na gore navedenu poziciju.

Navodite da ste posao državnog tajnika obavljali do 2012. godine. Citiram: "Područje odgovornosti: proračun, makroekonomske analize i planiranje, financijski sustav, EU pregovori i suradnja sa međunarodnim financijskim investicijama "(vjerovatno tu mislite na EU pregovore i suradnju sa međunarodnim financijskim institucijama).

Dr.sc. Marić,

Domovina Hrvatska ima preko 40 milijardi kn vanjski dug. Vi kao državni tajnik u ministarstvu financija od 2008. - 2012. godine sigurno ste bar suodlučivali o dizanju nepovoljnih kredita u Domovini Hrvatskoj u kojoj se Domovina "bez razmišljanja o posljedicama" zaduživala. Molm Vas da se u Vašem odgovoru izjasnite o toj točci.

Dalje navodite u Vašem životopisu da ste se 2012. godine zaposlili u koncernu Agrokor d.d. kao "Izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala". Citiram: "Područje odgovornosti: međunarodno financiranje, odnosi sa investitorima, M&A."

Pet godina nakon vašeg zaposlenja u koncernu Agrokor d.d., koncern je prezadužen, na rubu propasti te su stavljene na bubanj tisuće radnih mjesta kako u Domovini Hrvatskoj tako i u susjednoj Republici Sloveniji, Republici Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji, Republici Makedoniji itd.

Mislite li sada da je dovoljno samo jedna godina doktorskog studija da bi položili pripadajuće ispite, napisali doktorsku radnju te je obranili? Mislite li da je glupost što u Njemačkoj doktorski studij i obrana rada traje minimalno od 3-5 godina?

Da li ste sada svjesni dr.sc. Marić što se financijski dogodilo ne samo sa koncernom Agrokor, već sa financijskim sustavom Domovine Hrvatske: uništem mirovinski sustav, socijalni sustav na koljenima, ogroman vanjski i unutarnji dug, neodrživo zdravstvo, mizerna socijala, mizerne plaće Hrvatskih vatrogasaca itd.

U Vašem životopisu fali da danas obavljate funkciju ministra financija Republike Hrvatske i koja područja odgovornosti imate.


Dr.sc. Marić,

Vi ste ministar financija Republike Hrvatske. Ogromna odgovornost. Naša Domovina bar po europskoj statistici se nalazi na samom dnu ekonomskog razvoja. Bogatija je bila od nas jedino Rumunjska, ako ta statistika još uvijek vrijedi.

Vi kao ministar i član Hrvatske vlade morate biti upoznati sa sadržajem Ustava Republike Hrvatske. Hrvati za razliku od Nijemaca teže da imaju vlastitu (bar prvu) nekretninu. 88% posto građana Domovine Hrvatske ima vlastiti dom, bilo da se radi o stanu ili kući. Neki od Hrvata imaju dvije ili više nekretnina, međutim to je "bogata manjina"!


Ustav Republike Hrvatske nam svima garantira:

II) TEMELJNE ODREDBE USTAVA
Čl. 34
(1) Dom je nepovrediv.

Da li je dr.sc. Marić "dom nepovrediv" ako nam država može naplatiti porez na prvu nekretninu u kojoj živimo?

Da li je "dom nepovrediv" ako zbog nemogućnosti plaćanja poreza odemo u dug pa nam ovrhom ta ista država oduzme našu prvu nekretninu?

Nepovredivost doma postoji i u Njemačkom Ustavu (Deutsche Verfassung). Međutim "nepovredivist doma" se u Domovini Hrvatskoj tumači jedino kroz činjenicu da vam policija ne može napraviti pretres doma bez sudskog naloga. "Nepovredivost doma" je širok pojam. U Saveznoj Republici Njemačkoj nepovredivost doma znači da svaki državljanin Njemačke ima zakonsko pravo krova nad glavom i svatko tko podnese zahtjev "socijalnoj službi", a ako nema krov nad glavom dobiti će za prvu ruku smještaj u nekom prosječnom hotelu, čije će troškove podmiriti država dok osoba ne dobije ili ne pronađe drugi smještaj.


Dr.sc. Marić,

zakon o porezu na nekretnine koji ste do jučer u medijima toliko zagovarali bi u nekim slučajevima doveo do gubitka prve nekretnine i ljudi bi kao socijalni slučajevi završili na cesti ili u nekoj vrsti nužnog smještaja.

Da li ste svjesni posljedica Vašeg zakona kojeg ste branili do zadnje minute?


Ustav Republike Hrvatske dalje garantira:

III) ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA
3. GOSPODARSKA, SOCIJALNA I KULTURNA PRAVA
Čl. 48
(1) Jamči se pravo vlasništva.

Kako dr.sc. Marić jamčite ustavno pravo građanima Domovine Hrvatske pravo vlasništva ako im to isto vlasništvo nad prvom nekretninom u Ovršnom zakonu zbog nemogućnosti plaćanja poreza na nekretninu možete oduzeti?

Čl. 62
(1) Obitelj je pod osobitom zaštitom države.


Dr.sc. Marić,

da li je obitelj "pod osobitom zaštitom države" ako ta ista obitelj zbog nemogućnosti plaćanja poreza za prvu nekretninu po Ovršnom zakonu bude "deložirana" iz svog doma?

Da li ste svjesni štete koju ste napravili štiteći do zadnje sekunde Zakon o porezu na nekretnine koji ste htjeli uvesti 01.01.2018 godine u Domovinu Hrvatsku?

Mislite li još uvijek da je dovoljna 1 godina studiranja na doktorskom studiju za titulu doktora ekonomskih znanosti?


I na kraju Ustav Republike Hrvatske nam svima garantira da:

II) TEMELJNE ODREDBE
Čl. 1
(2) U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.


Dr.sc. Marić,

Jučer je na Hrvatskom dnevniku (navečer) predsjednik Hrvatske vlade gospodin Plenković izjavio da je za mnoge građane porez na nekretnine preskup, a ne kako ste Vi u medijima tvrdili jeftiniji za 80% građana. Gospodin Plenković je izjavio da će se založiti da se porez na nekretnine koji po zakonu stupa na snagu 01.01.2018 odgoditi do daljnjeg.


Na temelju mog OBRAZLOŽENJA u ovom pismu dr.sc. Marić pozivam se na

Ustav Republike Hrvatske, "Narodne novine" broj 85 od 09.07.2017

III) ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA
2. OSOBNE I POLITIČKE SLOBODE I PRAVA
Čl. 46 Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim organima i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor

te Vam osobno upućujem PRIJEDLOGA neopozive ostavke na funkciju Ministra financija Republike Hrvatske, te zamolbu da mi pismeno odgovorite na moje pismo. Odgovor mi također garantira Ustav RH!

Molim pismeni odgovor na E-mail: drazen.katic@web.de

Tekst ovog prijedloga se nalazi i kao privitak u pdf formatu.



U Stuttgartu, 09.08.2017


Domovinski pozdrav iz Stuttgarta uz

ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI
Dražen Katić



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisne liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:



Nema komentara:

Objavi komentar