petak, 11. kolovoza 2017.

Na današnji dan, 11. kolovoza 1945. godine, žene u Jugoslaviji, a time i u Hrvatskoj, dobile su pravo glasa + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "h-alter.org", 11.08.2017

http://www.h-alter.org/vijesti/na-danasnji-dan-11-kolovoza-1945-godine-zene-u-jugoslaviji-a-time-i-u-hrvatskoj-dobile-su-pravo-glasa

"Od tada je protekla 71 godina, a države u kojoj su ostvarile to svoje pravo već odavno nema...

Pravo glasa tek kasnije su ostvarile žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Rumunjskoj, Grčkoj, Švicarskoj...., a danas, u demokratskoj Hrvatskoj, na izbornim listama ne popunjavaju ni predviđene kvote."

KOMENTAR:

Na drzavnim izborima 2015. i 2016. mnoge politicke stranke nisu ostvarile zensku kvotu, odnosno 40% zena na svojim listama.

Interesantno je da su to bile sve velike stranke u Domovini Hrvatskoj i da niti jedana od tih stranaka nije platila predvidjenu kazno (do 50.000 kn) koju je zakon predvidio.

Takodjer je interesantno da su vecina nezavisnih lista i malih stranaka imale tu kvotu. Da li su je imale zbog "straha od kazne" ili iz "respekta prema zenama" tesko je reci.

Medjutim ono sto meni nije jasno je da Izborni zakon Republike Hrvatske Uopce dozvoljava predaju "nepotpunih lista", a po meni su nepotpune one koje nemaju "zensku kvotu".

Koji je rezultat takvog Izbornog zakona, koji vec na pocetku omogucava "politicku diskriminaciuju zena"?

Rezultat je da je nakon izbora 2016. godine u Sabor uslo samo 19 zastupnica. Nikada u povijesti Sabora nije bilo manje zena koje su zastupale hrvatski narod u tom najvisem politickom tijelu nase Domovine.

Kako dalje?

I dalje podrzavati taj Izborni zakon sa svim nedostacima koje u sebi sadrzi? Ako tako nastavimo mozda ce u iducem sazivu Sabora biti samo 5 zastupnica.

I nakraju zelim naglasiti da je nezavisna lista ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI koja je 2016. izisla na izbore pod HRVATSKOM STRANKOM REDA u svim izbornim jedinicama u kojima je nastupila imala ostvarenu "zensku kvotu"!



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisne liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:


Nema komentara:

Objavi komentar