utorak, 1. kolovoza 2017.

SLAVONIJA SE NE PRAZNI SLUČAJNO! Što se krije iza ovog poteza vladajućih?

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "dnevno.hr", 01.08.2017

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/slavonija-se-ne-prazni-slucajno-sto-se-krije-iza-ovog-poteza-vladajucih-1047828/

"A da doista nešto gadno smrdi u iseljavanju Slavonije svjedoči i posljednji potez Vlade. Naime, dok Slavonija doslovno izumire Ministarstvo državne imovine objavilo je novi javni poziv za kupnju nekretnina u vlasništvu državu.

Slavonija se prazni na nevjerojatan način, riječi su koje u svojim mnogobrojnim javnim nastupima ponavlja demograf Stjepan Šterc, dodajući da to nije slučajno. ”Slavonija se neće moći revitalizirati domicilnom populacijom. Ona se mora revitalizirati useljavanjem. Ako se želi revitalizacija, uz zadržavanje slavonskog identiteta, onda se treba krenuti prema vlastitom iseljeništvu. Slavonija je žitnica Europe, tako smo tepali sami sebi. Međutim, naravno da se u toj varijanti, obzirom da se radi o prostoru koji je čist, nezagađen, nema pesticida, da ga se želi kontrolirati. 

To je moja pretpostavka, kad se nešto događa dugo, onda je pretpostavka da to nije slučajno. Stvar je u procesima, koji su refleksija onoga što se radi. Ono što se događa jest da Hrvatska nema definiran proces revitalizacije nijedne sredine. Ono što se događa na otocima može biti za primjer Hrvatske. Primjerice, Vis izravno iz proračuna izdvaja sredstva djeci do 15 godina, koja mjesečno dobivaju 1200 kuna. Smanjili su cijenu vrtića, komunalnu naknadu za obitelji s djecom i slično”, rekao je Šterc u jednom od razgovora za naš portal.

A da doista nešto gadno smrdi u iseljavanju Slavonije svjedoči i posljednji potez Vlade. Naime, dok Slavonija doslovno izumire Ministarstvo državne imovine objavilo je novi javni poziv za kupnju nekretnina u vlasništvu državu. Tako se primjerice u Osijeku po početnoj cijeni višoj od 197 tisuća kuna prodaje oracnica od 259 četvornih metara. Tek detaljnim uvidom u katastarsku česticu postaje jasno da se radi o zemljištu u neposrednom središtu grada smještenom između Reisnerove i Gundulićeve ulice.

Zemljište je smješteno unutar prostora omećenog kućama iz četiri ulice, pa se stanovnici slavonske metropole propitkuju, na koji će se način moći pristupiti zemljištu koje se prodaje. Druga nekretnina dio je šume izvan baranjskog sela Kotlina površine 514 metara, a koja se vodi kao nerazvrstano zemljište. Ovu parcelu moguće je dobiti za 5437 kuna. U selu Lapovcima, u okolici Đakova država ”na bubanj” stavlja ekonomsko dvorište veličine 1515 četvornih metara po startnoj cijeni od 530.600 kuna.

Nekretnina u Vilić Selu kod Požege prodaje se za desetak tisuća kuna, a riječ je o mlinskom potoku. U Novoj Gradišci za 23.212 kuna može se kupiti kuća sa dvorištem površine 483 četvornih metara, dok se za 613 tisuća kuna šrodaje dvorište i gospodarska zgrada PP-a Orahovica, riječ je o površini većoj od 22 tisuće kvadrata. Najskuplja nekretnina u Slavoniji je ekonomsko dvorište u Trnjanima kod Slavonskog Brod na parceli od gotovo 60.000 četvornih metara, i to po početnoj cijeni od 896.600 kuna.

 Paralelno s ovim brojkama, treba spomenuti i one još bolnije. U zadnjih nekoliko godina Slavoniju je napustilo 200 tisuća, uglavnom mladih i obrazovanih ljudi, te onih u punom naponu snage pa se postavlja pitanje kakva sudbina očekuje ovaj narod kroz narednih deset godina.
Preko 6000 osoba prijavilo je iseljavanje samo u 2013.i 2014.godini, ali strahuje se da je taj broj znatno veći, budući da se ne odjavljuju svi koji odlaze.

Službeni podaci kažu da se od početka 2011.do početka prošle godine, ukupan broj stanovnika u Osječkoj županiji smanjio za 14 tisuća osoba. Na području Županije živi manje od 300 tisuća stanovnika, a ništa manje kritično nije niti u preostale četiri slavonske županije."



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisna liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:


Nema komentara:

Objavi komentar