subota, 12. kolovoza 2017.

Prijavio susjedu koja se u svojem dvorištu kupala bez grudnjaka! + KOMENTAR!

Citirani tekst preuzeti su sa online portala "vecernji.hr", 11.08.2017

https://www.vecernji.hr/vijesti/klostar-vojakovacki-optuzni-prijedlog-prijavio-susjedu-kupala-bez-grudnjaka-1188067

"Žena se skinula samo u gaćice i osvježila se u bazenu, ali njezino dvorište je neograđeno, zbog čega ju je susjed prijavio, piše RTL. - 
Protiv gospođe je podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira i vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Ona je prijavljena od strane jednog susjeda. Kupala se u svojem dvorištu, koje je neograđeno, bez grudnjaka i smetala je drugim susjedima, a jedan od njih ju je prijavio - izvijestila je policija."

KOMENTAR:
Da bi u ovom slucaju govorili o  "narusavanja javnog reda i mira", odnosno "omalovazavanju moralnih osjecaja gradjana" moramo definirati koja prava mi kao gradjani imamo na nasem "vlasnistvu"!
Gospodja se nije skunula u toples  na plazi, na ulici, u trgovini vec u svome dvoristu.

Dvoriste je nedvojbeno privatno vlasnistvo. Iako se nalazimo na privatnom vlasnistvu ne smijemo remetiti javni red i mir. Tocnije receno ako se u nasoj kuci ili stanu, odnosno vrtu ili dvoristu tucemo i svadjamo i time uznemiravamo susjeda remetimo javni red i mir.

Ako smo po zanimanju operni pjevac te u svom stanu vjezbamo pjevanje, a cuje nas nas susjed i to mu smeta jer je on okorjeli roker, da li i tada remetimo javni red i mir? Dok sam stanovao u Zagrebu na Salati jedan susjed je vjezbao svaki dan operno pjevanje i to tako glasno da se ga moglo cuti do Duge Rese. Nitko ga nije prijavio za remecenje javnog reda i mira.

Idemo sad korak dalje. Svatko ima pravo na svoj "ljubavni zivot". Ako u nasem stanu u kome su izrazito tanki zidovi u ljubavnom aktu dodje do malo glasnijeg "uzdisanja" i to smeta naseg susjeda koji napeto gleda treci HRT dnevnik, da li je to remecenje javnog reda i mira?

Ako slusamo glasno muziku u nasem stanu ili kuci i smetamo sudjedima, policija kada dodje ce nam sigurno reci da stisamo muziku. I to je u potpunsti u redu.

Medjutim problem koji obradjujemo je zapravo nasa susjeda (nisu naveli godine) koja je zbog vrucine zaboravila obuci grudnjak i tako povrijedila "moralne osjecaje svog susjeda".

Poznato je da je u Americi kaznjivo suncanje u toplesu na javnoj plazi. Da li je taj zakon na snazi i u Domovini Hrvatskoj nije mi poznato. Srecom takav zakon nepostoji u Saveznoj Republici Njemackoj.

Ako Zakon o prekrsajima Republike Hrvatske zabranjuje nasoj susjedi "koristenj toplesa" u vlastitom dvoristu, sto o tome kaze Ustav Republike Hrvatske?


Članak 34.
(1) Dom je nepovrediv.


Članak 35.
Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.

 
Članak 70.
(1) Svatko ima pravo na zdrav život.


Pocnimo sa clankom 34. Dom je nepovrediv!
Zar dom nije i nas agaraza, nasa terasa i nase dvoriste. Dali smijete u vasem stanu hodati u toplesu ako niste navukli zavjese na prozor?

Koliko nam uopce drustvo u kome zivimo moze ograniciti nase slobode u "nasem domu", ako je "dom nepovrediv"?

Nepovredivost doma je daleko siri pojam od "pretresa stana ili kuce", odnosno "ulaza u nas dom samo sa sudskim rijesenjem".

Kakva je situacija sa nasim automobilom?  Zar nas automobil ne moze biti zasticen kao nas dom? Ako se nas automobil nalazi u nasem dvoristu, smije li zenska osoba biti u svom vlastitom automobilu u toplesu?


Članak 35.
Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.

"Svakom se jamci stovanjei pravna zastita njegovog osobnog i obiteljskog zivota...."

Ako je gospodja koja je pocinila prekrsaj po Prekrsajnom zakonu RH strastvena obozavateljka toplesa, te zeli uzivati na svom vlasnistvu u suncanju bez grudnjaka, dali joj Ustav RH jamci "zastitu osobnog zivota"?

Bilo bi vrlo interesantno cuti misljenje Ustavnih strucnjaka. Nadalje da li je gospodja u toplesu uopce povrijedila "moralne osjecaje svog susjeda". Da su djeca bila u blizini mozda bi to i bio slucaj, ali ovako ...samo dvoje odraslih?!

Pitanje je da li je gospodja u toplesu izazvala kod susjeda odredjene emocije, odnosno pobudu na fantaziju? U tome slucaju gospodja opet ne moze biti kriva je je mogla izazvarti samo pozitivne emocije. Nigdje u clanku se ne navodi da je susjed zbog toplesa pao u depresiju ili poceo plakati!?

Mozda je susjeda u toplesu povrijedila njegove (susjedove) skrivene zelje i mastanja koja nije uspio realizirati. I opet toples-susjeda nije kriva. Ona nije duzna ispunjavati zelje svog susjeda protivno njenoj volji.....

I konacno clanak 35 Ustava RH kaze da "svako ima pravo na zdrav zivot".

Vitamin D igra u nasem tijelu vrlo vaznu ulogu. Jaca imuni sistem, jaca kosti, itd. Uzmimo na primjer da toples-susjeda ima zdravstvenih problema, odnosno kronicni nedostatak vitamina D. 

Znanost nam tvrdi da je sunce najbolji "tvorac" vitamina D u nasem tijelu. Da li je susjeda sa nedostatkom vitamina D skidajuci se u toples u svrhu zdravstvene terapije pocinila prekrsaj?

Da li si moramo uskratit zdravstvenu terpaiju (izlaganje tijela suncu) ako to nasem susjedu predstavlja moralni problem?

Ako nasa toples-susjeda ima nedostatak vitamina D, tada u svom dvoristu po meni i ostvaruje pravo na "zdravstvenu terapiju" suncanjem.

Eto postovani prijatelji malo laganija tema za vikend. Zelim Vam svima ugodan vikend i lijep odmor.



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisne liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:


Nema komentara:

Objavi komentar